Vladimir Horowitz

Posted by on dec 19, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Vladimir Horowitz

1 Oktober 1903 i Kiev i Ukraina (dåvarande Tsarryssland) föddes Vladimir Horowitz som senare skulle komma att bli en mycket talangfull pianist.

Han växte upp som den yngsta sonen i familjen med sina tre syskon samt sina föräldrar. Horowitz pappa var en mycket omtyckt elektroniktekniker och hans mamma var pianist. Karriärmässigt så skulle förstås inte Vladimir Horowitz gå i sin pappas fotspår utan han skulle finna passionen för något helt annat, nämligen i musiken. När Horowitz var endast 10 år gammal så träffade han tonsättaren Alexander Skrjabin genom sin farbror och det tog inte alls lång tid fören Skrjabin insåg vilket talang Horowitz faktiskt var framför pianot. Att talangen för att spela piano fanns där redan i tidig ålder är mindre märkligt än vad man kanske kan tro. Horowitz mamma var nämligen också pianist och uppmanade naturligtvis honom därför redan i tidig ålder att alla fall försöka lära sig att spela piano vilket han naturligtvis gjorde. Efter att Skrjabin hade sett Horowitz stora talang framför piano så uppmanades han naturligtvis att öva ännu mer eftersom det fanns stor potential till att Horowitz faktiskt skulle kunna nå framgång och bli en riktigt duktig pianist. 1920 spelade han solo för första gången vilket skulle visa sig bli lyckat och han började där efter att turnera runt i Ryssland. Att turnera i Ryssland var förstås inget som han blev speciellt rik av att göra trotts att han var mycket omtyck. På grund av det ryska inbördeskriget var det nämligen väldigt fattigt i landet och Horowitz fick därför vara glad åt de lilla vilket för det mesta innebar att han fick bröd och smör betalt istället för riktiga pengar. Hade han tur nog kunde han även få choklad som betalning. Förstås ville han ha något mer men det skulle betyda att han skulle vara tvungen att lämna Ryssland. I slutet av 1925 reste han till Tyskland för att ha ett uppträdande i Berlin vilket skulle visa sig vara början på hans mycket framgångsrika internationella karriär.

Internationella framgången

Efter Berlin reste han till både London och Paris för att ha spelningar där. Hans spelningar var uppskattade vilket skulle resultera till att han även skulle få chansen att vara pianist i USA, först ut var New york. Han trivdes bra i USA och bestämde sig därför 1939 att han inte ville lämna landet eftersom det var i just USA som han ville bo, 1944 blev han till slut amerikansk medborgare. Trotts mycket framgång i sin karriär så kunde han ibland känna sig väldigt osäker över sin talang som pianist vilket resulterade till att han ofta kunde känna sig pressad när han stod uppe på scen och skulle spela. På grund av pressen så valde han flera gånger att ta en paus från pianospeladet när det blev för mycket för honom.

1933 gifte sig Horowitz med sin fru Wanda. 1934 fick de ett barn tillsammans som fick namnet Sonia, hon levde fram till 1975. Vladimir Horowitz  själv dog 1989 av en hjärtattack, han blev 86 år gammal.