Vem är Hans Zimmer?

Posted by on jan 14, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Vem är Hans Zimmer?

Som många andra programledare, presenterar Stephen Colbert musiker genom att hålla deras CD i sin hand. Hans senaste gäster har inkluderat ASAP Mob och Billy Joel. Men tisdagens avsnitt var lite annorlunda: albumet Colbert presenterade var musiken till Planet Earth II, en amerikansk naturdokumentär vars musik skapades av Hans Zimmer.
Med Zimmer vid sin keyboard och en hel orkester bakom sig skapade en magisk effekt. Zimmer har blivit musikbranschens rockstar som skapar filmmusik för alla möjliga filmer.  Idag skapar han inte bara musik som stannar i filmer utan som blir några av de mest välspelade låtarna på Spotify.

Hans Zimmer har jobbat med filmmusik sedan 1980-talet.

Zimmer har arbetat i filmindustrin sedan 1980-talet och vunnit flera utmärkelser för sin musik. Redan 1995 vann han en Oscar för musiken han gjorde till Lejonkungen samtidigt som han tog emot 9 andra nomineringar samma år. Men under det senaste året har han blivit den naturliga följeslagaren till legenden John Williams – en kompositör som är känd runt om i världen. Idag är Zimmer den kompositören Hollywood använder sig av för filmer med miljoner i budget. Men hur blev han välkänd nog att till och med dagens ungdomar lyssnar på honom?

Genombrottet kom med Rain Man

Zimmers stora genombrott i filmindustrin kom med filmen Rain Man 1998. Filmen och musik mottog flera priser och efter det blev han en arbetshäst som arbetade med flera olika projekt som Driving MissDaisy, Days of Thunder och Thelma & Louise, innan han gick vidare och gjorde musiken till Lejonkungen. Han blev också populär då han samarbetade med flera musiker som den Sydafrikanske kompositören Lebo M, vars röst du säkert känner igen från låten En Värld Full av Liv. Men det var efter filmen Gladiator som gjorde att Zimmer fick ryktet av den kompositören som man måste använda sig av om man vill göra en episk film i Hollywood, och började cementera hans status som den bästa kompositören i sin generation. Zimmer började även att experimentera med att använda sig av flera olika instrument. I många fall inkluderade han hela orkestrar för att skapa en episk känsla över sin musik.

En legendarisk status

Men han erhöll sin legendariska status först när han samarbetade med Christopher Nolan och skapade musiken till alla tre Batman-filmerna, där superhjälte med flera filmer och redan episk musik och hittade nya sätt att göra det ännu mer episkt. Vidare fortsatte han att skapa musiken till Inception där man får upptäcka våra drömmas värld. Det är blandning av att skapa musik som formar känslor inom oss som vi inte visste att vi hade, till att vara delaktig i att skapa musik till filmer som är några av vår tids mest populära som har gjort honom till en av världens mest kända kompositörer idag. Genom att vara delaktig i projekt som i många fall når ut till unga vuxna har han även lyckades bryta ny mark mot en annan målgrupp som tidigare inte lyssnade på den typen av musik. Det är något med hur musik och hur det förstärker ett meddelande som påverkar oss alla.

Christopher Nolan