Världens kändaste kompositörer

Posted by on feb 8, 2021 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Världens kändaste kompositörer

Världens kändaste kompositörer

Musik har en stor plats i samtliga länders historia, nuvarande kultur och utveckling. Men det är framförallt några kompositörer och tonsättare som har haft mer inflytande och vars kompositioner florerar runt om hela världen och fortfarande används och spelas flitigt. Deras verk har även lagt grunden för många nutida kompositioner och fortsätter att inspirera.

På listan över världens kändaste kompositörer hittar man personer som faller inom flera olika musikepoker, då framförallt den wienklassicistiska perioden som senare kom att övergå till den romantiska eran.

Ludwig Van Beethoven

Den tyske tonsättaren och pianisten Ludwig Van Beethoven har med sitt breda och gedigna utbud av verk blivit en stor inspiration även för många av dagens kompositörer. Han var även en stor inspiration i den dåvarande wienklassicistiska traditionen som senare övergick till den romantiska eran.

Trots att han redan vid runt tjugo års ålder förlorade större delen av sin hörsel, fortsatte han att komponera och tonsätta verk. Han räknas idag som världens kändaste kompositörer och till hans utbud av uppmärksammade verk hittar du bland annat “Sonata No. 14 Moonlight”, “Fur Elise” och “Pastoralsymfonin”. Hans liv har filmatiserats i flera olika tappningar och hans tonsättningar är oftast ett självklart val på klassiska konserter, då framförallt piano- och violinkonserter då detta var en genre som Ludwig Van Beethoven inriktade sig lite extra på.

Franz Schubert 

Franz Schubert 

Franz Schubert var en österrikisk tonsättare med stor framgång och inspiration för dagens musik. Hans namn räknas även som ett av de mer välbekanta när det kommer till kända kompositörer. Då han var verksam i samma era som flera andra stora kompositörer, däribland Mozart, Beethoven och Haydn förknippas hans tonsättningar oftast med deras verk. Men sanningen är att hans verk var förnyande och lade grund för mycket musik i Lied-genren, som var en del av den romantiska epoken. I Schubert’s skara av verk hittar du bland annat overtyren Alfonso und Estrella, Rosamunde och operan Der Graf von Gleichen. Utöver detta skrev han under sina verksamma år 1811-1828 en mängd symfonier och mässor som är väldigt omtalade och spelade världen över.

Wolfgang Amadeus Mozart

En annan mycket framstående och känd kompositör är Wolfgang Amadeus Mozart som föddes år 1756 i Salzburg, dåvarande Tyskland. Han räknas idag som en av de allra mest inflytelserika tonsättarna från den wienklassicistiska eran och har över 600 verk att styrka detta med, varav flera av hans tonsättningar ingår i standardrepertoaren för klassiska musiker världen över. I hans samling hittar man ett gediget utbud av både bland annat operor, symfonier och mässor.

I stor del av sina vuxna år var Mozart anställd av hovkapellet i Salzburg, men bosatte sig senare i Wien där han sen spenderade större delen av sina verksamma år som tonsättare och pianist. Han dog dock mycket ung, vid en ålder av endast 35 år där dödsorsaken ännu inte kunnat fastställas. Hans sista verk blev hans berömda “Requiem”, som var en mässa för de döda. Dessa verk var från början beställda av Franz Walsegg zu Stuppach. Tillsammans med verk som “Trollflöjten” och mängder av andra symfonier räknas han idag som en av de främsta kompositörerna som har funnits.