Varför vi älskar musik #3

Posted by on apr 27, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Varför vi älskar musik #3

Kanske är det därför en rapport från Spotify 2015 illustrerade att majoriteten av lyssnare slutar att leta efter ny musik efter de har fyllt 33 år då det känns så främmande för dem.
Det är som att ett hängivet fan bestämmer sig för att sluta att lära sig om nya möjligheter och mo andra människor. Under en tid då musik är mer lättillgängligt än någonsin är de redan omfamnade av vad de redan känner till.

Njut av all musik

Det betyder inte att musik från din ungdom går att njuta av. Det finns flera låtar som många länge kommer hålla kär under hela sin livstid. Och en stor del av de flesta som lyssnar på en modern era av hip-hop och rock gör så även i framtiden. Men det betyder inte att man bör hålla sig fast i endast det. Många nationalistiska idéer som kommer från musik berättar om drömmar om ett land som aldrig existerade. En funderar över vilken era de spellistorna hade passat bäst in i.

Vi är mer komplexa än så

För visst är det sant att musik inte enbart är något vi njuter av. Vi är mer komplexa än så. En lång historia av krigslåtar existerar, precis som det finns romantiska låtar. Musik har spelat en roll i varje del av vår historia. Precis som en orkester, så fungerar samhället bättre när det arbetar i harmoni, vilket ger oss ett tillfälle att ta paus och bli medvetna om hur vi upplever musiken, och våra liv, idag. Tänk tillbaka på Krehbiels bok nästa gång du är vid en konsert så kanske du också pausar upp, lägger undan till mobiltelefon. Inga mobiltelefoner och högljudda konversationer, bara en drink, en cigarett och flera huvuden som gungar i takt till musiken. Blir det bättre än så?

Musiken ljuger aldrig

Men sedan kanske det dyker upp en grupp män och kvinnor under den tredje låten en rad bakom er. Med mobilerna framme hela tiden, högljudda pratar de om allting förutom musiken de lyssnar på. Sådana personer lyssnar inte på musiken. De upplever inte nuet utan försöker att lura sig själva genom att vara på fler än ett ställe på samma gång. Det är en av anledningarna att många inte längre besöker konserter, det finns så många andra som åker dit för att göra allt utom att lyssna på musiken. Det förstör charmen med det hela. Det kan få en att undra över att trots det finns så billig och tillgänglig musik, så har musik fortfarande den motsägande effekten att stöta oss iväg från den. Vissa legendariska artister har antytt samma sak. De säger att om man inte lämnar sin mobil i väskan så kommer de inte att spela. Musik är en interaktiv konstform, och för att förstå de rollerna så måste man vara hängiven till den platsen man är på. Man går inte på en konsert för att ljuset ska riktas mot en själv. Musik är därför vår äldsta och mest uppskattade ritual. Det är en spegel som reflekterar vilka vi är, vårt samhälle och hur långt vi har kommit. Musiken ljuger aldrig.

Musiken ljuger aldrig