Varför vi älskar musik #2

Posted by on apr 17, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Varför vi älskar musik #2

Musik är inte ett brott i sig, men det är ett brott att inte lyssna på musik. Att låta sig inspireras, att förändra sin identitet, och att bli bortförd till en annan tid och plats där man varken är skyldig eller oskyldig.
En plats där man bara är. Musik har alltid varit en social kraft. Medan dess evolutionära rötter inte ännu har blivit förstådda, så inkluderar de flesta en samhällelig kraft bakom det. Steven Mithen har studerat ämnet och hävdar att musik var ett kommunikationssystem som dateras längre bak än vårt tal. Neuropsykologen Daniel Levitin, som skrev boken din hjärna på musik, skriver att musik exploaterar en del av hjärnans regioner, och skapar slutligen en illusion. Den vid första anblick slumpmässiga samling av ljud som bearbetas av den mänskliga hjärnan som i sin tur påverkar allting vi har runt om kring oss. Vi ser ansikten i moln, vi tror att andar finns, och vi älskar kombinationen av hur trummor och gitarrer får våra kroppar att röra på sig.

Livet är en spellista

För att förstå musik att erkänna vår plats i tid och rum. Livet är en spellista. Och även det här faller tillbaka på hans undersökningar av neuropsykologi. Varje gång vi hör ett mönster i musiken som är nytt för våra öron, försöker vår hjärna att göra en association till de vi hör vare sig det är visuellt, genom ljudet eller från någon av våra andra sinnen. Vi försöker att sätta musiken i en kontext som vi kan förstå, och inom sin tid skapar vi de minneslänkarna mellan en viss typ av musik och en specifik tid och plats, eller rad av händelser.

Livet är en spellista

Upplever musik genom våra sinnen

Vi upplever därför inte bara musik genom våra öron. Vi hör musik genom vår hud. Våra ögon hör musik, och, kanske främst, när vi ser en video eller ett uppträdande. Musik kallas ofta en konstform som påverkar alla våra sinnen. En studie har visat hur vi blir fysiskt påverkade oavsett vilken typ av musik som spelas. Uppträdanden och ljud samspelar med varandra. Musik är en upplevelse för alla våra sinnen då vibrationerna tvingar sin in i våra öron och skakar om våra kroppar.

Kan inte förklara genom matematik

Bortom vad vi hör, vad vi ser, vad vi förväntar oss, hur vi rör oss och summan av hela vårt livs upplevelser, bidrar allt till hur vi upplever musik Under en tid då vår hjärnas bilder säger mycket om musikens hemligheter, finns det ingen kunskap om den kemiska kombinationen som skulle förändra den sociala påverkan musik har i våra samhällen. Bortom nummer och matematik, så är varje del av våra relationer kodade i vår kärlek till musik. Det är vad som är så fantastisk med musik, men också reflekterar det våra innersta heligheter. Musik binder oss till kulturen som vi är uppfostrade i. I takt med att ditt perspektiv förändras så förändras också musiken du lyssnar på. Ett brett intresse för flera olika genrer betyder att du kan kommunicera med människor från olika bakgrunder, och i sin förlängning, olika kulturer.