Sergej Rachmaninov

Posted by on okt 9, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Sergej Rachmaninov

Sergej Rachmaninov var en rysk kompositör, pianist samt dirigent.

Han föddes 1 april 1873 i Semjonovo som ligger nära staden Staraja Russa i Ryssland (då Kejsardömet Ryssland). Han lärde sig spela piano i tidig ålder vilket kom naturligt för honom eftersom hans mamma var pianolärare. Intresset för musik var stort vilket resulterade i att han ville lära sig mer och bli riktigt duktig. Bästa sättet för att utvecklas i pianospelandet var förstås att börja studera så det var vad han började göra.

Han började sin resa med att studera musik i S:t Petersburg och sen även i Moskva. Hans plan med studierna var inte att bli pianist utan hans drömmar fanns någon annan stans. Han drömde nämligen om att bli kompositör men efter att han fått kritik efter hans första symfoni så bestämde han sig för att ge upp sin dröm och istället satsa på att bli en bra pianist. Såklart gav han inte upp drömmen om att en dag kunna imponera publiken även som kompositör för det skulle komma en tid när han gjorde det. Idag anses han som en av de största kompositörerna inom hela den romantiska musikepoken. Han anses också som den sista kompositören som tillhör den romantiska musikepoken. Han började turnera både runt om i Europa men även i USA. Han var duktig och blev också därför väldigt omtyckt för sin talang i hela västvärlden.

Musiken känd i storfilmer

Många duktiga tonsättare och artister får idag vara en del av olika filmer och filmmusiken har alltid varit en viktig del i filmensvärld. Vilken låt som används i en viss scen spelar nämligen betydligt större roll än vad man många gånger skulle kunna tro. Sergej Rachmaninov har varit med i många filmer genom åren som gått och många av filmerna är dessutom populära storfilmer. Det innebär såklart att hans musik får leva vidare, inte bara för de personer som gillar att lyssna på klassisk musik utan genom att musiken är med i populära filmer så får många chansen att ta del av hans musik än idag. Filmerna som hans musik har varit med i är många, bland annat.

Sergej Rachmaninov
Sergej Rachmaninov

The Seven Year Itch (1955) är en romantisk komedi med Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes och Sonny Tufts i huvudrollerna. Filmen följer en man som är lyckligt gift men som hamnar i en livskris när hans fru och son är på semester under sommaren medans han är kvar hemma och jobbar. Clueless (1995) är en klassisk ungdomsfilm som utspelar sig i high school miljö. Filmen är löst baserat på Jane Austens bok Emma men istället för att utspela sig på 1800-talet så utspela den sig i nutid.

Shine (1996) är en Australiensk biografisk dramafilm som blivit väldigt hyllad. Filmen blev nominerad som bästa film på Oscarsgalan där filmen även blev nominerad för bästa manliga huvudroll (vann), bästa biroll, bästa regi, bästa klippning, bästa manus och bästa musik. Filmen följer pianisten David Helfgotts liv och fokuserat bland annat på hur han får nervösa sammanbrott och blir tvungen att tillbringa flera år på institutioner.