Musikens effekt i filmer

Posted by on jan 4, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Musikens effekt i filmer

 

Ljud och musik i filmer gör mer än att bara påverka vår upplevelse av en films narrativ. Det kan också forma sättet vi ser på oss själva och hur vi beter oss. Du har säkert någon gång hört musiken i en spännande scen i en film bli mer dramatisk och känt hur ditt eget hjärta slår snabbare. Musik har ett sätt att påverka oss när vi kollar på film. Nu har forskare vid universitetet i Oslo publicerat en studie i exakt hur det påverkar oss.

Genomträngande drama

Nanette Nielsen, en nyligen tillsatt forskare vid universitetet i Oslo har just genomfört ett projekt i vilken hon och hennes kollegor studerar musik i filmer och deras potentiella effekt. Studien genomfördes genom att använda en innovativ form av ’genomträngande drama’ – en teaterupplevelse som involverar publiken eller ’spelarna’ som de kallas i en sådan uppsättning Projektet var inte mot traditionell film, utan snarare mot en interaktiv form av berättande där publiken själv blev aktivt engagerade i filmen mentalt, emotionellt och fysiskt. Publiken observerades och blev intervjuade av forskare.

Ett projekt i musikupplevelse

”Det är som att jag är jag men samtidigt någon annan under samma tid”. Det var meddelandet som 172 deltagare hörde i sina hörlurar när de deltog i projektet under den brittiska festivalen Mayfest 2013. De finns instruktioner via en app och fick sedan uppdrag att gå på en promenad genom olika områden i Bristol. Syftet var att delvis hjälpa, och delvis var huvudkaraktären i filmens narrativ, den unga kvinnan Eve Rust, som ställer sig emot en avreglering av ”minnesmarknaden”. I berättelsen kan mänskliga minnen lagras via mobiltelefoner och delas vidare, och Eve ser konsekvenserna i en marknad där minnen blir varor som går att sälja och köpa. Deltagare var inte bekanta med handlingen när började. Och genom deras rollen blev de tilldelade hade de möjlighet at påverka utkomsten. Musik och ljud spelade en fantastisk roll i dramat genom att tillåta spelare bli mer delaktiga i händelserna: de blev mer engagerade i vad som hände. Och de blev mindre självmedvetna och mer självsäkra i vad de gjorde. Vad som höll deltagarna delaktiga var rätt balans mellan musik och gav dom precis rätt självreflektion och engagemang för att inte dras iväg från handlingen.

Musik kan påverka våra berättelser

Kompositörer och personer som studerar musik är eniga i att musik i konventionell film är en tillgång när man vill berätta en historia. De vägleder tittarna på olika sätt, till exempel emotionellt, och förstärker och fördjupar deras upplevelse av filmen. Nielsen tror att sättet musik påverkar oss är mer komplext än vad vi tidigare har trott, och menar att genom forskning likt den hon gjorde, kan vi få en större förståelse för hur musik påverkar oss. Även när vi sitter i ett rum helt själva har vi fortfarande våra tankar och vår fantasi. Musik kan påverka oss när det kommer till att väcka minnen till liv, och att vi kommer på idéer som vi inte tidigare hade tänkt på. Musik kan helt enkelt påverka våra berättelser i våra liv.

Musik kan påverka våra berättelser