Musik i Sydafrika

Posted by on mar 13, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Musik i Sydafrika

För några år sedan fick jag möjligheten att resa till Sydafrika för att studera deras olika musikstilar. Vad jag inte visste innan var exakt hur många det fanns och hur integrerad musiken är med resten av samhället. I Afrika lever man med musiken på ett hela annat sätt än man gör i Europa. Musiken har till och med använts i överlevnadssyfte och som en viktig del i politik.

Jag kom att röra mig mellan Cape Town, Pretoria och Johannesburg. Det första intrycket var nog segregationen, har aldrig sett liknande, det skrämde mig. En av mina guider och chaufförer, en mörkhyad forskare vid ett universitet, han berättade att han skulle bli skjuten direkt om någon såg honom vistas i mitt område (där hotellet låg) efter att det blivit mörkt. Han berättade också att han blivit utkastad från en bar veckan innan för att han inte var vit. Det var smärtsamt att se och höra. När det kommer till musiken så är det främst mörkhyade som satt sina spår i den. I många fall är den dock påverkad av olika saker de utsatts för av vita. Nedan följer en liten sammanfattning av några av de musikstilar jag fick chansen att lära mig mer om.

Afrikaans

Afrikaner är särskilt förtjust i musik och sång. Under de tidiga banbrytande dagarna uttrycktes detta genom religiösa sånger. Ljus musik gjordes med hjälp av instrument som violin och concertina och skulle senare utvecklas till en traditionell afrikansk musikform kallad ”Boeremusiek”.

Afrikansk är särskilt förtjust i musik och sång

Afrikaner är särskilt förtjust i musik och sång

Afrikaner började komponera afrikansk musik när poeterna kunde uttrycka sig i Afrikaans och dikterna satte sig på musik. J.H.G. Bosman gjorde banbrytande arbete med den musik han komponerade för Eugene Marais ”Winternag” 1908. Det var början på den afrikanska konstsången.

Efter 1945 översattes några operor till afrikanska och utövades, men opera skulle förbli en utländsk konstform för de flesta av afrikanerna. Afrikanska operasångerskan Cecilia Wessels blev dock känd utomlands för sina roller i operor. Även Mimi Coertse kommer att bli ihågkommen för alla år som hon uppträdde i operahus utomlands.

Det var inom folkmusikområdet som afrikanerna gjorde sig berömda genom Jannie du Toit, Koos du Plessis, Laurika Rauch och flera andra artister.

På 1980-talet protesterade musiker mot den dåvarande regeringen. Detta kulminerade i Voelvry Movement som byggde upp ett stort antal fans bland ungdomarna eftersom de turnerade runt och uppträdde på olika universitets campus.

Sedan 1990-talet, och särskilt sedan konstfestivaler blev populära, har det blivit förnyat intresse för och stöd för afrikansk musik bland ungdomarna. Afrikanska artister producerar såväl populär som alternativ musik och har orsakat en explosion i den nederländska musikförsäljningen.

Malope och gospeln

Rebecca Malope är en prisbelönt sydafrikansk gospelsångare som betytt oerhört mycket för gospeln i hela Afrika. Hon är känd som ”den afrikanska drottningen av evangeliet”. Hennes musikkarriär spänner över mer än tre decennier. Hon har sålt minst tio miljoner album över hela världen vilket gör henne till en av de mest sålda gospelartisterna hela tiden. De flesta av hennes släppta 35 album har nått multi-platinum status. Sedan 2004 är hon värd för tv-showen “It´s gospel time”. 1987 skrev hon sången “Shine On” vilken var gospelsång, sången var tillägnad den politiska oron under Apartheid i Sydafrika.

1992 lanserade Malope ett fullständigt gospelalbum Rebecca Sings Evangelium. Albumet var väl mottaget av musikkritiker, media och fans. Det höjde Malopes berömmelse till en annan nivå eftersom hon var den första gospelartisten som spelades tillsammans med vanlig musik som pop, afrikaans musik till det datumet. Albumet såldes i över en miljon exemplar och betraktas som ett av de bästa gospelalbumengenom tiderna i Sydafrika. Efter framgången släpptes Ngiyekeleni, det följde samma framgång som tidigare album. 1994 släppte hon Umoya Wam, känt som Rebecca Malope signaturspår. Albumet överträffade tidigare rekord när det gäller försäljning. Hon vann Best Contemporary Gospel Album i South African Music Awards 1995. Albumet var dedikerat freden i Sydafrika på grund av övergången till demokrati 1994.

Hotell-kvällar

Sydafrika

Sydafrika

Kvällstid fanns inte mycket för mig att göra, även om jag bodde på ett säkert hotell i ett säkert område så varnades jag för att gå ut efter det blivit mörkt. Sydafrika är ett farligt land, det ska man inte hålla tyst om, men det är även ett helt fantastiskt land med allt vad man kan önska i stränder, natur, otrolig mat och kultur.

Jag anpassade mig snart efter omständigheterna och de kvällar jag inte hade något program så låg jag på rummet och spelade spel på mobilen eller så hängde jag nere i hotellobbyn där tv:n funkade. På rummet hade jag inga kanaler men wifi:t var rätt okej så ibland kunde jag kolla filmer på mobilen, när jag inte kunde det så provade jag olika sorters spel på sidor som spela.se och pokerstarscasino.eu.

När jag tänker tillbaka på min resa i efterhand, förutom alla fantastiska upplevelser, så var det rätt skönt med kvällarna på hotellet. Jag tvingades liksom till att bara ta det lugnt och det behövde jag.