Mozarts uppgång och fall

Posted by on mar 20, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Mozarts uppgång och fall

Det här är den sista delen i vår artikelserie om Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart är en av de mest välkända kompositörerna och musikerna genom tiderna som under hans 35 korta år på jorden hann med att skriva 600 verk. Några som än idag erkänns som de främsta under historien. Men vem var Mozart egentligen och hur levde han? Vad drev honom framåt och vilken musik ville han skriva? Vad var hans dilemman och vad var hans mål? I vår sista del om Mozart kommer du att lära dig om hur han spendera sina sista år vid livet och hur han egentligen dog.

Wien, 1781–1791

Mozarts år i Wien från han var 25 år, fram till han död när han var 35, vittnar en av de mest imponerande utvecklingarna i musikhistoria genom tiderna. Han hade upp till den dagen demonstrerat en fantastisk talang och förmåga att anpassa sig till olika tekniker och former, samtidigt som hans musik framför allt hade skrivits inom de rådande trenderna under tiden. Men under de här tio åren väte Mozarts musik snabbt bortom förståelse av många av hans samtida musiker. Den vittnade om så väl idéer som metoder av utveckling som få kunde följa, och för många uppfattades Mozart som en svår kompositör. Franz Joseph Haydn hyllade honom och gjorde sitt bästa för att Mozart skulle få en plats i stadens orkester. Men flera musiker i staden var avundsjuka över hans talang.

Kärleken till musiken

Mozart nedvärderade många av hans mindre talangfulla kollegor samtidigt som hans fader Leopold ofta uppmuntrade honom att skriva mer lättsmält och enkel musik för de stora massorna. Mozart följde sin faders råd och anpassade sin musik därefter. Under de kommande månaderna arbetade han efter den nya stilen och försökte att hitta rätt hos de som bedömde honom för att till slut få en position i den lokala operan. Men effekten uteblev och Mozart började betrakta sitt försök att anpassa sig till andra och gå ifrån sin egen känsla för musik som ett sätt att lura honom själv. Han ville inte vara någon som arbetade för att tilltala andra på bekostnad av att förändra sig själv. Utan han ville skriva musik som han själv älskade.

Mozarts död

Mozart dog plötsligt 1791 och hade fram till den dagen producerat över 600 klassiska verk. Då det inte fanns någon obduktion på den tiden och då platsen för hans kvarlevor är anledningen till hans död än idag oklar. Det bevis som finns kommer från vittnesmål från hans familj och vänner som vittnar om vad som hände. Något som är klarlagt är att han blev sjuk den 22 november och dog den 5 december 1791. En tid då Wien föll offer för en feberepidemi utan dess lik. Enligt hans styvsyster Sophie, hade Mozart väldigt hög feber och var medvetslös under längre perioder under hans sjukdom. Hans son, Karl, berättade att Mozart hade blivit svullen till den punkt att han inte kunde röra sig eller ens göra små rörelser.