Mozarts berättelse, del 2

Posted by on mar 7, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Mozarts berättelse, del 2

Vi har kommit till den andra delen av vår artikelserie om Wolfgang Amadeus Mozart. I tre delar kommer vi att berätta om vem Mozart var. Var föddes han, vilka var hans föräldrar, hans syskon. Hur levde han och arbetade han. Hur kom han att en dag bli erkänd som en av de främsta musikerna genom tiderna?

Salzburg, 1773–1777

Under den här perioden bor Mozart framför allt i Salzburg där han är anställd som konsertansvarig för ärkebiskopen i staden. Under 1733 tog ärkebiskopen Hieronymus Colloredo över i staden som var en ny person i Salzburg. Han var ovillig att möta de tidigare kraven av att ge Mozarts fader Leopold en hög position som han länge hade väntat på i stadens opera. Och han gav lika lite förståelse för den unga Mozarts talang. Mozart svarade på det med ilska och lovade att aldrig uppträda i Salzburg igen, men då det fanns få öppna positioner någon annanstans bet han ihop under två år. 1775 reste han till München där han producerade operan La finta gigardiniera som togs emot av glädje men som också kom med stora konsekvenser. Under den här perioden i Salzburg skrev han flera av hans mest populära stycken. Bland annat skrev han den nionde symphonien (Nos. 22-30), inkluderat det utmärkta stycken No. 29.

Mannheim and Paris, 1777–1779

Trots hans produktivitet och arbetsglädje var Mozart missnöjd med hur han blev behandlad i Österrike och 1777 åkte han iväg för nya utmaningar: München, Augburg, och länge perioder i Mannheim och Paris. Mannheim blev sätet för flera populära konserter med en opera i deras stadshus. Han skrev även flera populära verk medan han var där. Trots detta blev han inte erbjuden en position i staden.

Depression och tillbakagång

Paris var en betydligt större teater som Mozart strävade efter. Hans fader hade länge uppmuntrat honom att åka dit och ska ha sagt att ”från Paris ekar en människans talang ut till hela världen”. Men efter nio svåra månader i Paris, från mars 1778, till januari 1779, valde Mozart till slut att åka tillbaka till Salzburg efter han hade haft problem med att säkra ett tryggt jobb, något som ledde till att han blev deprimerad. Till detta följde även att hans mor gick bort under hans vistelse i Paris. I brist på att få en anställning hos en Opera i Paris började han återigen skriva musik. Han skrev för flera olika instrument samtidigt som han var tvungen att ge ut lektioner för att tjäna pengar. I de breven han skrev under hans vistelse i Paris beskrev han sitt liv i detalj, men han berättade även för sin far att ”jag är så omsvept av musik att jag, så att säga, är djupt involverad i det hela dagarna, och att jag älskar att arbeta, studera och meditera.” Det här var sättet som Mozart såg på sig själv, det representerade vem han var bortom den fiktiva representationen av honom. Han var en arbetshäst som jobbade hårt för att komma dit han ville.