Mozarts berättelse, del 1

Posted by on feb 14, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Mozarts berättelse, del 1

Mozart är en av de främsta kompositörerna genom historien och hans namn är än idag ett av de namnet som kommer på tal när man pratar om stora musiker. Men vem var egentligen Mozart och hur kom han att bli en av de största? I en artikelserie om tre delar kommer vi att reda ut för vem Mozart var, hur hans liv såg ut och hur han kom att bli en av de största.

Vem var Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart var en österrikisk kompositör som bemästrade det fulla spektrumet av klassisk musik och vokala former – inkluderat symfonier, konserter, opera, och mycket mer. Han var inte utmanad om den främste kompositören under sin tid och än idag är det få om ens någon som kan mäta sig med honom. Mozart föddes den 27 januari 1756 i Salzburg. Hans fader, Leopold Mozart, var en välkänd kompositör, pedagog och författare till många böcker kring hur man lär sig att spela fiol. Tillsammans med Mozarts syster Nannerl, fick de två intensiv musikträning av sin fader att han redan vid 6 års ålder var en erkänd musiker i staden där han bland annat uppträdde för stadens högre skikt. 1762 presenterade Leopold sin son som en musiker i den imperialistiska hallen i Wien och från 1763 fram till 1766 uppträdde han i många städer runt om i Europa, tillsammans med långa vistelser ibland annat paris och London så väl som många andra städer med konserter framför de franska och engelska kungafamiljerna. Mozart var den mest hyllande talangen för sin tid som en pianist och imponerande även som en kompositör och improvisatör. I London blev han uppmärksammad av en av de stora musikerna Johann Christian Bach.

Försöker att etablera sig

Från att han hade fyllt 10 år fram till han var 17 år gammal växte Mozarts popularitet och respekt som kompositör och musiker till en mognad som de flesta av övriga nutidskompositörer på den tiden. I takt med att han lärde sig att bemästra en stil, gick han snabbt vidare till en annan. Han spenderade åren 1766-1769 i Salzburg där han arbetade med att skriva gen musik och musik till musikaler på tyska och latin, och under 1768 producerade han sin första opera: the German Singspiel, Bastien und Bastienne och operan La Finta semplice. Men de italienska operorna fortsatte han inte med särskilt länge. Trots hans rykte som ett underbarn för sin tid hittade inte Mozart någon öppen position för honom, och när hans far åkte han igen till Italien som 14-åring för att försöka etablera sig som en kompositör, ett fält som han länge hade försökt att bemästra.

På väg till Italien

I Italien blev Mozart väl mottagen. I Italien fick han snabbt en roll i en opera, och i Rom blev han hedersmedlem i en riddarorden i staden på order av påven. I Bologna blev han belönad med medlemskap trots det normala kravet att medlemmar måste vara 20 år gamla. Under de här åren av resor i Italien och när han sedan återvände till Salzburg skapade han sin första fullskaliga opera-serie.