Må bättre med musik

Posted by on jan 25, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Må bättre med musik

Vem älskar inte musik? Visst, det finns säkert några där ute som inte uppskattar musik, men för de flesta av oss är musik en stor del av våra liv. Vare sig det är musik vi lyssnar på medan vi tränar, eller musiken vi lyssnar på när vi åker till jobbet, så har musik den magiska effekten att påverka hur vi mår, att berätta oss en historia men till och med få oss att gråta. Musik har format kulturer över hela världen sedan mänsklighetens födelse. Och du har säkert undrat musik påverkar vår hälsa. Det finns många olika sorters av musik att lyssna på. Så oavsett vilken smak du har finns det något för dig att lyssna på. Men låt oss komma in på hur det påverkar vår hälsa. Och vi börjar med vårt humör.

Förmåga att påverka vårt humör

Musik har förmågan att påverka vår hälsa på flera olika sätt genom att sänka våra stressnivåer, uppleva nya saker, förändra vårt humör och ge oss ett annat perspektiv på en situation, till att utveckla vår hjärna genom meditation och kombination av musik. Faktum är att det inte finns en enda människa på jorden som har levt utan musik. Ta ursprungsbefolkningen i Amerika som använde musik i sina ritualer för hundratals år sedan. I Grekland användes musik för att reducera stress, lindra smärta och att hjälpa människor att somna. Många menar att musik hjälper själen att läka, och det verkar som att de har rätt!

Viktigt vid barns utvecklande

Flera studier har visat att musik är väldigt viktigt vid barns utveckling när de är små genom att stimulera hjärnan på ett sådant sätt som hjälper de att stärka sina verbala, kommunikativa, och visuella förmågor. En studie undersökte hur en grupp med barn i åldrarna 4–6 år som fick en månads träning i musik i form av rytm, melodi, ton, och röst förstärkte sin förmåga att förstå ord och förklara deras mening. En annan studie tittade på en grupp med barn i åldern 8–11 år som deltog i musikklasser på sin fritid hade utvecklat en högre IQ och EQ jämfört med en grupp barn som inte hade deltagit i musikklasser. Även barn så unga som 1 år som deltog i skapande av musik med sina föräldrar hade en större förmåga att kommunicera, log mer och uppvisade en högre grad av välmående än en motsvarande grupp som inte hade gjort det.

Musik är viktigt för äldre personer

Musik är viktigt för äldre personer

Forskning har även visat att musikträning och att lyssna eller spela musik även kan hjälpa äldre människor att hålla sin hjärna i form. Då att lyssna på musik är som en träning för hjärnan kan en förvänta sig hälsofördelar som bättre minne och en starkare närvaro under deras åldrande. Även personer som har haft någon typ av skada på sin hjärna kan hjälpa att stärka sitt minne genom att lyssna på musik. Beroende på vilken typ av musik kan de enklare komma ihåg något från sin barndom, sitt första giftermål eller något annat minne som har förlorats.