Ludwig van Beethoven

Posted by on maj 18, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Ludwig van Beethoven

En av våra allra största kompositörer genom tiderna var Beethoven. Vi har tidigare skrivit om Mozart här och nu är det dags att presentera nästa stora kompositör i Beethoven. Den levde under ungefär samma tid, även om Beethoven föddes några år senare. Beethoven föddes i tyska staden Bonn. Redan i tjugoårsåldern begav han sig till Wien för att studera musik. Hans lärare kom att bli den kända kompositören Joseph Haydn. Beethoven kom snabbt att bli känd som en pianovirtuos. I tidig ålder började Beethoven att få problem med sin hörsel och det var någon som hela tiden blev värre och värre. Under hela tiden fortsatte han att både komponera, spela och dirigera. Det gjorde han även när han hade kommit att bli helt döv.

Hade musiken i generna

Det är inte konstigt att Beethoven valde en musikalisk väg i livet. Hans farfar var även han en musiker. Namnet van Beethoven kom från hans flamländska ursprung och det var även där hans farfar hade haft sin musikaliska karriär tillsammans med att han var bassångare i hovet i Köln, Kurfurstendömet. Den äldre Beethoven jobbade sig upp i karriären tills han kom att bli dirigent, och där hittade vi även hans son Johann van Beethoven som tenor. Johann kom att gifta sig med Maria Magdalena Keverich och den son de sedan fick var den Beethoven vi känner till som den fantastiska kompositören. De fick fler barn, men den som blev känd var Ludwig. Idag är det hus Beethoven föddes i museum och går att besöka.

Hade musiken i generna

Das Wohltemperierte Klavier som Johann Sebastian Bach hade komponerat. Han blev hovorganist efter att ha skrivit tre pianosonater  och ljugit om sin ålder och sedan skickat dessa till Max Friedrich av Köln.

Beethoven möter Mozart

Den första gången Beethoven gav sig iväg till Wien var när han var 17 år 1787. Han träffade då Mozart som var vid tidpunkten var 31 år. Tanken var att Beethoven skulle studera för Mozart, men strax efter att han hade kommit dit blev hans mor sjuk och han begav sig tillbaka hem och tog hand om sina yngre bröder. Innan Beethoven återigen kunde bege sig till Wien hade Mozart dött och han blev istället elev till Joseph Haydn. Beethoven var inte helt nöjd med att vara elev till Haydn och han valde sedan att bli elev till Albrechtsberger när Haydn var iväg på en resa till London.