Ludwig van Beethoven del 2

Posted by on jun 19, 2018 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Ludwig van Beethoven del 2

Beethovens situation kom att förändras när det politiska läget förändrades under slutet av 1700-talet. Det innebar i praktiken att han inte längre kunde få något stöd hemifrån Bonn. Han blev tvungen att börja försörja sig själv och gjorde det genom att undervisa. En viktig bekantskap i det här skedet var Ferdinand Ernst von Waldstein som såg till att Beethoven introducerades i de finare kretsarna i Wien. Det här gjorde att han nu fick lättare att skaffa sig de kontakter som behövdes för att kunna få ett genombrott. Han började nu få betalt för att vara bland annat kapellmästare och männen i de inre kretsarna började betala för att han skulle kunna stanna i Wien.

Beethovens tidiga karriär

Beethoven gjorde först en karriär på piano och efter hand gick han även över till att göra verk på andra instrument. Han upprepade det här flera gånger i sin karriär. I sin karriär kom han att komponera hela 32 stycken pianosonater och tolv av dem hade han lyckats med redan innan 1802. Det är vad han gjorde innan det årtalet som oftast kallas för hans tidiga karriär. Runt 1800 hade Beethoven börjat anses som en av de viktigaste kompositörerna efter Haydn och Mozart. Vid samma tidpunkt hade han även börjat känna av den hörselskada som han hade. Den kom med åren att bli värre hela tiden och runt 1818 hade han kommit att bli helt döv. Självklart påverkade hans hörselskada honom. Efter att han hade fått den var det ett tag så illa att han hade övervägt att ta självmord. För att kunna fortsätta och hoppas på att vända hörselns bortgång besökte han flera kurorter i hopp om att bli bättre. Han slutade aldrig komponera och skrev fantastiska stycken även efter att han blivit helt döv.

Beethovens tidiga karriär

Beethoven var otroligt bildad inom musiken

Även om Beethoven hade missat mycket inom att bilda sig var har otroligt bildad inom musiken. Den första baletten han uppförde var Prometeus och han komponerade även inom fler genrer. Hans bristande bildning hindrade ändå inte honom för att skaffa sig nya kunskaper och genom åren kom han att bli mer och mer beläst. En tror på att alla hade rätten att leva i frihet trodde han på och det var tidstypiskt när revolutionstron stod i blom. Något som Beethoven har tagit med sig var att ändra tonsättarrollen. När Beethoven började komponera var det yrkesmän som var tonsättare som skrev för att behaga den som de jobbade åt. Han ville få över rollen till att tonsättaren skulle komponera från sin egen kreativitet. Eftersom det här tog upp en del av hans tid och kraft kom hans produktion att bli mindre om man jämför med andra kompositörer. Han släppte aldrig ifrån sig ett stycke eller verk innan han hade kommit att bli helt och fullt nöjd. Beethoven var känd för att vara kompromisslös och passionerad i det arbete han gjorde. Idag är vi tacksamma för det när vi fortfarande kan njuta av hans fantastiska verk som han kom att komponera under sin livstid.