Johann Sebastian Bach

Posted by on apr 12, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach född 1685 i Eisenach i Tyskland.

Han var en tysk tonsättare och organist som tillhör Baronens tonsättare. Han anses ha varit en av de främsta tonsättarna då han var bra på att sätta ihop olika stämmor med varandra. Han anses också ha varit en av de bästa inom orgelmusik och har än idag stort inflytande på de som spelar orgel. Förutom att vara bra på att spela orgel så var han också en expert på dem så när en orgel skulle byggas eller lagas så blev han ofta förfrågad om olika råd. Bach var också en bra pedagog och på sin tid var han egentligen mer känd för det än för att vara tonsättare. Känd som tonsättare blev han nämligen inte fören många år efter sin död.

Johann Sebastian Bach

Född i en familj som tyckte om musik

Han kom från en familj som älskade musik där hans pappa var en stadsmusikant som var mycket duktig på fiol och hans bror var en organist. Efter att hans båda föräldrar dött när Bach bara var tio år gammal så fick hans bror som var fjorton år äldre ansvaret för honom och Bach bodde med sin bror fram till 1699 när det hade börjat bli för trångt i broderns hem då brodern hade börjat bildat familj och familjen bara växte och växte för varje år som gick. Bach reste då till staden Lüneburg i norra Tyskland och hittade sin fristad i en kyrka samtidigt som han studerade och även sjöng i skolans kör. Hans intresse för musik var stort och ibland gjorde han utflykter till Hamburg bara för att kunna lyssna på en orgelspelare som han tyckte mycket om. 1703 när Bach slutade skolan började han arbeta som violinist för att sedan få ett jobb som organist där han bestämde sig för att börja skriva på något eget. 1707 gifte han sig med sin syssling, de fick sju barn där fyra av dem blev vuxna och tre av dem dog i ung ålder.

Köthen

Mellan 1708 och 1717 arbetade han som hovorganist och kammarmusiker men när han inte blev erbjuden tjänsten som kapellmästare så valde han att lämna sitt arbete och ta tjänsten som kapellmästare på hovet i Köthen istället där han också började utveckla mycket av hans musik. 1720 dog hans fru men han bestämde sig för att han ville gifta om sig redan året efter. Han gifte sig då med en sångerska som han fick tretton barn tillsammans med, några av dem dog i tidig ålder men sex av dem blev vuxna och fick där med chansen att uppleva livet. Under sin livstid så var Bach alltså gift två gånger. Sammanlagt fick han 20 barn som fler av dem ärvde sin pappas musikintresse och kunde likt Bach också arbeta med musiken. Bach arbetade under sitt liv främst på olika kyrkor och därför är mycket av hans musik sådan musik som används i kyrkan. Han dog när han var 65 år och det var inte fören många år efter hans död som hans musik blev vad den är idag.