Johann Sebastian Bach del 2

Posted by on jun 16, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Johann Sebastian Bach del 2

Johann Sebastian Bach föddes den 21:e Mars 1685 i Tyskland, han var en tysk kompositör och är präglad av barockens influencer.

Bach var upplärd inom den protestantiska läran inom kyrkan och i sina första år som kompositör ägnade han mycket tid åt att skapa musik åt dem. En av hans specialiteter var att skapa musik för kyrkans olika högtider vilket än idag återspeglar sig på dess musik. Bachs teman inom den kyrkliga musiken var Jesus lidande på korset och dennes död, vilket menas med att det inte var någon munter musik som han hade till de kyrkliga föreställningarna.Johann Bach var under sin tid i livet inte endast en kompositör utan en organist. Han var en orgel expert vilket kyrkorna tog till sin fördel när de skulle beställa en ny orgel. Han deltog oftast vid reparationerna eller byggnationen av dessa, det var inom detta området han påbörjade sin resa. För det var efter sin död som han blev känd som kompositör medan han i livet var en orgelexpert. 

Organ

Under sitt tidiga liv

Från 18 års ålder påbörjade Bach sin bana inom orgelindustrin och blev anställd som hovorganist av Hertigen av Weimar. Denna anställning hade han fram till 1717 då han inte hade fått en befordran av sin tjänst. Han önskade att bli kapellmästare i Weimar men när detta inte inträffade så avslutades anställningen mycket snabbt. Under åren i Weimar blev han en expert i orgelindustrin och fick mycket snabbt ett rykte som inte många kunde bräcka. Folket flockade sig till Bach för att han skulle kunna ge dem sin expertis vid byggnationerna och reparationer av dem. När hertigen av Weimar inte hade uppfyllt Bachs önskningar så blev han erbjuden denna tjänsten av hertigen i Köthen vilket han accepterade och flyttade till. I 5 års tid levde han i Köthen som kapellmästare och detta var en av hans mest effektivaste år. Det var nu det på riktigt han började att komponera musik bland annat Brandenburgkonserterna och violinkonserterna som han är berömd för. Tyvärr var detta inte de mest positivaste åren för honom då han förlorade sin fru 1720 av en kortare tids sjukdom. Men Johann Bach fortsatte att kämpa vidare ändå för året därpå träffade han sin andra fru  Anna Magdalena Wilcken som var en sångerska. Anna var till stor hjälp då hon hjälpte Bach att utveckla sin musik och bearbeta den så att den blev bra.

Barocken

This cathedral (S. Petronio) in Bologna

Barocken är den epoken i Europa historia som främst inriktade sig på konst, arkitektur och musik. Bach var inget undantag från denna epok utan han var en mycket stark barockkompositör. Barocken föddes i Bologna i Italien under det senare 1500 talet och från början var detta stark förknippat med arkitektur och konst. Men denna kulturen smittade av sig till både högtuppsatta kungar och adelsmännen runt om i Europa. Den innebar att det skulle vara lite mer fint och ha en högre klass. Inom musiken innebar detta stora förändringar, för musiken under barocken var inspirerad av den som var ledare för landet just då.