Johann Sebastian Bach

Posted by on aug 22, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Johann Sebastian Bach

Tonsättaren och organisten Johann Sebastian Bach föddes den 21 a mars år 1685 i staden Eisenach i Tyskland.

Redan som 10 åring blev Johann föräldralös och bodde därför under uppväxten hos sin 14 år äldre bror vid namn Johann Christoph Bach. Johann Sebastian Bach bodde hos sin bror tills han nådde 15 års ålder och flyttade därefter till staden Lüneburg i den nordtyska delen Niedersachsen. Här sjöng Johann Sebastan i kör och det var också här han först kom i kontakt med den äldre vokalmusiken. Han var både envis och arrogant och det ledde till diverse tråkigheter när det kom till anställningar inom kyrkan. År 1703 var Johann Sebastian 18 år gammal och han var både violinist och organist och år 1708 var Johann Sebastian hovorganist i Weimar, en stad i tyska delstaten Thüringen. Under tiden Johann Sebastian Bach var i Weimar utvecklade han sin orgelkonst till det bättre och här skrev han också sina allra bästa kantater, vilket är ett annat namn för kyrkomusik.

De berömda verken

Under 1720 talet var Johann Sebastian verksam som hovkapellmästare i staden Köthen och det var också här han skrev en stor andel av sin violin, cello och diverse orkesterkompositioner, men det var inte förens efter år 1723 under hans tid som kantor vid Thomaskyrkan i Lepizig som Johann Sebastian skapade sina allra största vokalverk. Totalt skrev Johann ett hundratal verk för bland annat orgel och kör men Johanns verk Fantasia, Cello Suite No. 1 in G Major och Fugue i G minor räknas som några av de allra största verken under barocktiden.

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach

Då Johann Sebastian allra mest var verksam i många olika kyrkor så är de allra flesta av hans kompositioner kyrkomusik. Juloratoriet och Matteuspassionen är två av Johann Sebastians mest kända verk. Under senare år kom dock spekulation om att det kanske inte var Johann som låg bakom de allra mest kända verken, men vem som annars var upphovsman är okänt.

Gammaldags och bortglömd

Gammaldags och förlegad är orden som användes för att beskriva hans musik i slutet av hans liv och i princip blev Johann Sebastian relativt bortglömd efter hans död den 28 e juli år 1750. Fler år senare kom både Mozart och Beethoven i kontakt med Johann Sebastians tidigare verk och det gav också ett inflytande i deras egen musik men det var inte förens Felix Mendelssohns upptäckte Bachs verk som han blev en av de allra största kompositörerna. Mendelsohns återupptäckande av Bachs musik gjorde att den också spreds över resten av Europa och Johann Sebastian blev med det en av de stora inom musikhistorien.

Minnesmärken för Johann Sebastian Bach

I Thomaskyrkan i Leipzig där Johann arbetade och ledde kören under 1720 talet ligger han också begraven och i byggnaden mittemot finns det så kallade Bach arkivet och även Bach museet och här finns en permanent utställning om Bachs liv och alla hans verk. Även i Bachs födelsestad, Eisenach finns det ett museum modell större som berättar om Bachs liv och leverne sen tiden i Eisenach.