Frédéric Chopin

Posted by on feb 4, 2019 in Musik | Kommentarer inaktiverade för Frédéric Chopin

Frédéric var en polsk pianist, kompositör och pianopedagog som föddes den 22 februari 1810 i staden Zelazowa Wola som ligger i Polen.

Första uppträdandet

När Frédéric endast var åtta år gammal uppträdde han för allra första gången på hans alldeles egna konsert. När han även bara var sex år gammal började han studera för Joseph Elsner (polsk kompositör). Frédéric gjorde många resor i olika länder men under året 1830 befann han sig i Wien, och då fick han beskedet om att det hade skett ett uppror i Polen, vilket gjorde att Frédéric inte kunde resa hem igen. Istället för att resa hem (vilket han inte kunde göra) åkte han till Paris. Till en början hade Frédéric det väldigt svårt för att slå igenom. Men tillslut öppnades många dörrar för honom efter soaré (eftermiddagen) hos Rothschild som skedde 1832. Han imponerade för alla med sitt spelande.

Sina verk

Frédéric var en riktigt duktig konsertpianist. Han har över 170 verk som han har komponerat. Exempel på vad han skrev var sonater, scherzo, mazurkor, etyder, polonäser, valser, ballader och nocturner.

Bakgrund och familj

När Frédéric var väldigt ung så sägs det att han grät av rörelse medan hans mor Justyna spelade på sitt piano. Han tyckte att det var så vackert och ett underbart ljud som kom från pianot. Frédérics far Nicholas var även insatt och beundrar musiken själv. Han underhöll sin omgivning med mycket flöjt och och violinspel.

Maria Wodzinska

Dem första musiklektionerna som Frédéric fick var av hans storasyster. Frédéric fann sin älskarinna vid namn Maria Wodzinska 1838. En kväll skulle han framföra sin senaste skapelse. Då var det en kvinna vid namn George Sand en av alla gäster som satt och lyssnade på det Frédéric framförde. I början var inte Frédéric så förtjust i George. Men efter att dem hade tillbringat tid tillsammans så började de bli mer och mer förälskade i varandra.

Sjukdomar och bortgång

Frédéric var flera år innan hans bortgång svårt sjuk. Hans läkare rekommenderade Frédéric att åka iväg till Mallorca under vinter årstiden för att hans hosta och andtäppa skulle förbättras. Frédéric tog rådet som hans läkare hade rekommenderat. Han åkte till Mallorca med sin älskarinna vid namn George Sand som var en författarpseudonym för Aurore Dudevant från 1804 till 1876. Men enligt läkaren skulle denna resa förbättra Frédérics hälsotillstånd, men det blev snarare tvärtemot. Det blev istället mycket värre.

Orsaken till Frédérics död vet egentligen ingen om. Förut var forskare eniga om att det kunde ha varit en långvarig, nästan livslång tuberkulos som gjorde att han avled. På senare år efter hans bortgång har det kommit upp andra sjukdomsbilder och då blev det andra diskussioner om hans död. Enligt forskarna kan det nu ha varit cystisk fibros och antitrypsinbrist.

Frédérics hjärta kunde man ha tagit en DNA-analys på som har bevarats, men hans anhöriga vill inte ge tillstånd för en sådan undersökning. Frédérics önskan var att hans hjärta skulle bevaras i sprit och sedan föras hem till hans hemstad. Vilket även gjordes. Hans hjärta finns där än idag, under en pelare som ligger i Heliga korsets kyrka i hemstaden Warszawa.

Frédéric hittades död i en lägenhet den 17 oktober vid Placé Vendome i Paris och han blev endast 39 år gammal.